Tlačiť Späť

Domov » Všetky články » Tlačové správy

Prepis rozhovoru s ministrom zdravotníctva V. Čislákom, v podobe ako bol realizovaný pred zverejnením v denníku SME dňa 30. mája 2015

Na začiatku mája ste povedali, že chcete presadiť ústavný zákon, ktorý by zdravotným poisťovniam zakazoval zisk. Už máte podporu nejakej opozičnej parlamentnej strany?

V podstate si treba uvedomiť, že od roku 2004, kedy je povolený zisk zdravotných poisťovní, sme stratili strašne veľa peňazí, poviem to takto rovno. Tam je výška možno až do 1 miliardy, ktorá bola odvedená formou zisku. Takže si myslím, že je naším právom a povinnosťou, aby sme tomu zabránili, pretože nie je krajina v Európe, podobná našej, ktorá by z povinného zdravotného poistenia, čiže vlastne z daní, si odvádzala zisk. Sú takého krajiny dve, ale tam je to komerčné poistenie a to si netreba mýliť. To je Holandsko a Švajčiarsko. Takže to je to hlavné, pretože, keď si predstavím tú čiastku peňazí a tá čiastka je, samozrejme, veľmi veľká a veľmi by pomohla. Druhá vec je cesta, to znamená, že ako to dosiahnuť. A tam je, samozrejme, unitárny spôsob, to znamená mať jednu poisťovňu, ktorá by to vlastne zaručila a touto témou sa na MZ zaoberáme už dlho, každý o tom vie. Sú pripravené podklady, čo sa týka právnej analýzy a legislatívneho postupu, to je jedna vec a druhá vec je tá, čo som prezentoval naposledy, a to je ústavný zákon o zákaze zisku, kedy vlastne by sme potrebovali aj iných poslancov, v tomto prípade opozičných. A v tejto chvíli práve prebieha táto analýza, na ktorú ste sa pýtali. Tak jedného postupu, aj druhého, aby sme sa vyvarovali, čo v minulosti bolo, že niečo sa rozhodlo, potom to bolo umlčané, aby sme nemali zahraničné podlžnosti. Aby sme nemuseli nič platiť. Doteraz sme nemuseli nič platiť. Čiže v tejto chvíli, aby som bol konkrétny, analyzujeme, tak ako ústavný zákon, ktorý by to zabezpečoval a zakázal by zisk, alebo spôsobom unitárneho systému, jednej poisťovne. Takže ja si myslím a budem sa snažiť, aby sme ešte v tomto volebnom období naozaj presadili ten najvýhodnejší spôsob. Právnici sa tým zaoberajú a ich úlohou je eliminovať riziko a využiť ten najvýhodnejší spôsob, ktorý je v tejto situácií najvhodnejší. V tom prvom prípade je dôležitá tá prvá časť, a to je financovanie, to znamená prostriedky, ktoré by mali byť vyplatené súkromným zdravotným poisťovniam. V tejto chvíli na tom tvrdo pracujeme, aby sme vedeli, aký spôsob je pre nás najvýhodnejší.

A teda tá podpora iných strán ako Smer? Ako to zatiaľ vyzerá , prejavil niekto ochotu z tých iných politických strán?
Ja som to spomínal na zdravotníckom výbore, s nikým som sa ešte z nich nestretol. Žiaden z opozičných poslancov neprišiel za nami, že to víta a že s nami súhlasí. Hlasy nejaké v minulosti boli takéto. Ja si myslím, že je veľmi dôležité z našej strany, aby sme pripravili to najvýhodnejšie a potom legitímne a aj korektne predostreli, že prečo si myslíme, že ten, alebo onen spôsob pôsobí najvýhodnejšie.


Celý rozhovor Prepis rozhovoru s ministrom zdravotníctva V. Čislákom, v podobe  ako bol  realizovaný pred zverejnením v denníku SME dňa 30. mája 2015 Prepis rozhovoru s ministrom zdravotníctva V. Čislákom, v podobe  ako bol  realizovaný pred zverejnením v denníku SME dňa 30. mája 2015

Dátum: 1. júna 2015