Zabrániť predčasným úmrtiam, významne znížiť negatívnu záťaž
súvisiacu s výživou a vďaka správnym stravovacím návykom predchádzať obezite,
chronickým ochoreniam či zbytočným predčasným úmrtiam. To je cieľom Akčného
plánu pre potraviny a výživu na roky 2017 – 2025, ktoré tento týždeň predstavil
na rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
Správne stravovacie návyky pomôžu predísť vážnym ochoreniam
Zlé stravovanie vplýva negatívne na ľudský organizmus a môže
byť faktorom vplývajúcim na vznik kardiovaskulárnych, onkologických,
respiračných či diabetických ochorení, pričom štatistiky hovoria jasne. Podľa
údajov WHO je práve európsky región najviac postihnutý neprenosnými chronickými
chorobami, ktoré sú hlavnou príčinou invalidity a úmrtia. „Akčným plánom pre
potraviny a výživu sme sa rozhodli situáciu u nás zlepšiť. Plánujeme znížiť v
potravinách podiel soli, znížiť podiel trans-mastných kyselín, znížiť podiel
cukru. Môžem skonštatovať, že vo verejných stravovacích zariadeniach sa už v
minulom roku podarilo znížiť podiel soli až o tridsať percent, v pekárenských
výrobkoch sa v spolupráci s potravinárskym priemyslom znížila soľ o desať
percent. Máme však vysoké ukazovatele, ktoré sa týkajú cukru. Medziročne sa nám
zvýšil podiel konzumácie cukrovín, nižší podiel máme pri konzumácii ovocia,
zeleniny, bielkovín a naopak vysoký podiel konzumácie máme v oblasti bravčového
mäsa,“ skonštatoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
V EÚ žije s nadváhou a obezitou 200 miliónov ľudí
V krajinách EÚ aktuálne s nadváhou a obezitou žije približne
200 miliónov dospelých, viac ako polovica z nich sú muži. Práve vysoká hmotnosť
má za následok každý rok približne 320 000 úmrtí mužov a žien v 20-tich
krajinách západnej Európy. Európa prijíma opatrenia, k snahe o zdravšie
stravovanie sa pripájame aj my.
Na prevenciu proti obezite a nadváhe sa na medzinárodnej úrovni prijímajú
mnohé opatrenia a prevenciu proti obezite a nadváhe sa na medzinárodnej úrovni
prijímajú mnohé opatrenia
Európska komisia v roku 2007 zverejnila stratégiu pre Európu
týkajúcu sa výživy, nadváhy a obezity. V súlade s týmto zámerom Regionálny výbor
WHO pre Európu vypracoval výživovú politiku v Druhom európskom Akčnom pláne pre
potraviny. Ministri krajín Európskeho regiónu prijali v roku 2013 vo Viedni
Viedenskú deklaráciu pre výživu a neprenosné chronické choroby v kontexte
dokumentu Zdravie 2020, ktorá vyzýva k rozhodnému a zosúladenému postupu krajín.
Uznáva, že stratégia na zlepšenie zdravia a diétne opatrenia si vyžadujú vládou
vedené aktivity v širokom spektre.
„Podľa správy o zdravotnom stave obyvateľstva za roky 2012
– 2014 v populácií 0 – 64 má Slovenská republika mieru úmrtnosti na choroby
obehového systému 2,5-krát vyššiu ako Rakúsko, 1,7-krát vyššiu ako Fínsko a
1,2-krát vyššiu ako Česká republika. Výživa je preto dôležitým faktorom
prevencie. Podpora a dostupnosť zdravej, pestrej stravy je jedným z dôležitých
nástrojov pre zlepšenie zdravia, pohody a kvality života obyvateľov. Znižovanie
príjmu rizikových faktorov je cesta, ako postupne skvalitňovať výživu i skladbu
potravín. Zároveň je stále potrebné zvyšovať príjem niektorých vitamínov,
minerálnych látok a aj vlákniny v dennej strave,“ hovorí MUDr. Iveta
Trusková, PhD. z Úradu verejného zdravotníctva SR a konštatuje, že Akčný plán
otvorí možnosti správnejšej voľby zdravších potravín a tým pádom zdravšieho
stravovania.
Slovenský Akčný plán vychádza z plánu WHO pre výživu a
potraviny na r. 2014-2020, z Bielej knihy (EÚ výživových kritérií z r. 2014),
dokumentov Viedenskej deklarácie pre výživu a jeho súčasťou sú úlohy pre rezorty
zdravotníctva, pôdohospodárstva, školstva, kultúry, práce, sociálnych vecí a
rodiny.
Ciele akčného plánu sú zamerané na podporu zlepšenia celkovej
kvality výživy a podporu zdravia. Viac informácií je k dispozícii tu:
http://www.rokovania.sk/File.aspx/ViewDocumentHtml/Mater-Dokum-207095?prefixFile=m_