Zápis
 
zo stretnutia predstaviteľov Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok na Ministerstve zdravotníctva Slovenskej republiky konaného

dňa 17. 7. 2012 o 10.00 hod.

Za MZ SR:
PharmDr. Rastislav Pullmann - riaditeľ odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR
Mgr. Miroslava Vargová – referent odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR

Za Asociáciu dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok:
PharmDr. Karol Poloni
MUDr. Nataša Hudecová
PharmDr. Anna Šuvadová
Dr. Mgr. Jana Srníková

Stretnutie otvoril riaditeľ odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR PharmDr. Rastislav Pullmann.

Privítal zástupcov Asociácie dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok (ďalej „ADL“), ktorí požiadali o oficiálne stretnutie k problematike Elektronického portálu Kategorizácia.
Požiadal zástupcov ADL o zdôvodnenie jednotlivých bodov – pripomienok, výhrad a návrhov k Elektronickému portálu Kategorizácia.

Predstavitelia ADL poďakovali zástupcom MZ SR za prijatie, ocenili snahu a vôľu MZ SR riešiť výhrady, pripomienky a návrhy k Elektronickému portálu Kategorizácia. Zdôraznili, že stretnutie by malo prispieť k skvalitneniu služieb portálu a k obojstrannej spokojnosti zainteresovaných strán.

K jednotlivým bodom boli prijaté nasledovné stanoviská:

K bodu 1: Jednotnosť postupov pri všetkých typoch konania.
PharmDr. Pullmann ozrejmil prítomným platnosť zákona č. 363/2011 Z.z. a vyhlášky 435/2011, ktoré sa v rámci kategorizácie musia dodržiavať. Mgr. Vargová prítomných podrobne informovala o postupoch pri jednotných typoch podania.
K bodu 2: Nastaviť filter pri žiadostiach o zníženie ceny.
Neakceptované, filtre fungujú správne. Mgr.Vargová detailne vysvetlila princíp nastavenia. V prípade nezrovnalostí alebo problémov, možnosť zaslať print screen Mgr. Vargovej.
K bodu 3: Z dôvodu prehľadnosti zverejniť na portáli zvlášť pracovné verzie „predbežné informačné zoznamy“.
Akceptované, MZ SR v dohľadnej dobe vytvorí zvlášť súbor pre platné verzie a zvlášť pre pracovné/informatívne verzie.
K bodu 4: Vložiť do portálu „Prehľad stiahnutých návrhov“ s filtrom na vyhľadávanie.
Neakceptované, nakoľko filter na vyhľadávanie sa v portáli nachádza, potrebné zadať „áno/nie“.
K bodu 5: Nemožnosť držiteľa rozhodnutia stiahnuť, resp. vziať späť svoj návrh.
Neakceptované, návrhy na zníženie úradne určenej ceny lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny nie je možné stiahnuť, resp. vziať späť, je to definované zákonom. Pri administratívnej chybe je potrebné kontaktovať MZ SR. Iné typy návrhov je možné vziať späť.
K bodu 6: Návrh o doplnenie medzistupňa „podpis/autorizácia“ pri vyzvaní MZ SR o doplnenie návrhu zo strany účastníka konania.
Podľa § 75 ods. 7 zákona č. 363/2011 výzva trvá 7 dní. Na portáli sa dá editovať 1-krát. MZ SR bude konzultovať s dodávateľom zmenu nastavenia výzvy – viacnásobná editácia a až po autorizácií sa odošle MZ SR, stáva sa validným.
K bodu 7: Doplniť na portál Príručku na používanie elektronického portálu Kategorizácia.
Akceptované, príručka je opäť zverejnená na portáli.
K bodu 8: V sekcii „Iné podanie“ zo strany regulátora chýbajú rozhodnutia.
Mgr. Vargová uviedla, že v prípade „Klasických podaní“ ak je napr. nesprávne uvedená cena, je potrebné na túto skutočnosť upozorniť mailom (webmaster-kat@health.gov.sk – je potrebné uviesť mailovú adresu adresára do tela mailu, nakoľko daná mailová adresa nefunguje ako Outlook, takže MZ nevie, kto sa danej informácie dožaduje) resp. osobne. „Iné podania“ slúžia na informovanie MZ SR o nových skutočnostiach ako napr. o prevode držiteľa rozhodnutia o registrácii lieku a pod.
K bodu 9: Nefunkčnom mailovej adresy na zasielanie dotazov, pripomienok.
Akceptované, potrebné svoje pripomienky, dotazy zasielať na mailovú adresu webmaster-kat@health.gov.sk, resp. kategorizacia@health.gov.sk. Je potrebné, aby odosielateľ e-mailu uviedol do textu aj svoje kontaktné údaje.
K bodu 10: Žiadosť o vypracovanie štandardizovaného námietkového formulára.
Neakceptované, MZ SR neuvažovalo o vypracovaní námietkového formulára. Náležitosti námietky sú definované v § 82 ods.7 zákona č. 363/2011.
K bodu 11: Žiadosť o vypracovanie postupu vrátenia peňazí zaplatených účastníkmi konania pri akceptovaní námietok účastníkov konania MZ SR (tzv. kaucia).
Mgr. Vargová informovala, že MZ SR postupuje v zmysle platnej legislatívy a kaucie sú vrátené vždy, ak sa podaným námietkam čo aj len čiastočne vyhovie.
K bodu 12: Potreba šifrovania súborov, ktoré sú predmetom obchodného tajomstva.
MZ SR danú problematiku prekonzultuje s príslušnou legislatívno –právnou sekciou. O výsledku bude zástupcov ADL informovať mailom.
K bodu 13: Ak účastník nesúhlasí s cenou navrhnutou MZ SR, možnosť obratom delistovať liek z kategorizácie.
Neakceptované, ale MZ SR na požiadanie môže vydať potvrdenie, že liek sa vyraďuje zo zoznamu, ak si držiteľ podá žiadosť o vyradenie lieku z kategorizácie. Zástupcovia ADL môžu v tomto smere podať pripomienku k zákonu č. 363/2011 Z. z.
K bodu 14: Pri úhradách ako variabilný symbol určovať kód lieku .
Neakceptované z dôvodu toho, že na jeden ŠÚKL kód by bolo množstvo typov návrhov.
K bodu 15: Pridať políčko „iné“ v rámci námietkových a pripomienkových konaní.
Neakceptované, v rámci námietkových a pripomienkových konaní do jedného podania môžu vložiť viacero príloh formou „zip“.
K bodu 16: Do zoznamu kategorizovaných liekov doplniť „Vzory protokolov“.
Neakceptované, uvedenú problematiku musia zástupcovia ADL prekonzultovať s poisťovňami.
K bodu 17: Zosúladiť na stránke MZ SR sekcie „Kategorizácia a cenotvorba“.
Akceptované.
K bodu 18: V procese iných konaní nie je možné zistiť, kto za MZ SR na podané konanie reagoval a aké je oficiálne stanovisko MZ SR.
Mgr. Vargová informovala, že „Iné podania“ nie sú definované v zákone a slúžia na informovanie MZ SR o nových skutočnostiach ako napr. o prevode držiteľa rozhodnutia o registrácii lieku a pod.
K bodu 19: V prípade, že MZ SR dá po podaní novej žiadosti výzvu na doplnenie podkladov, nie je možné doplnenie urobiť do daného konania (podanie je uzamknuté), ale je nevyhnutné podanie podávať separátne cez individuálne podanie.
Mgr. Vargová informovala, že je to možné v lehote 7 dní podľa § 75 ods. 7 zákona č. 363/2011.
K bodu 20: Potrebné dopracovať filtrovanie zverejnených rozhodnutí napr. podľa ATC/Firmy/ŠUKL kódu.
MZ SR skonzultuje s dodávateľom pridanie funkcie filtrovania podľa ATC kódov, o výsledku bude informovať predstaviteľov ADL.
K bodu 21: Problém nalogovania sa do neverenej zóny, systém vyhlasuje problém s certifikátom.
Neakceptované, uvedené spadá do technickej stránky počítača, čo MZ SR neovplyvní.
K bodu 22: Zefektívniť rýchlosť servera, znížiť manuálne zadávanie a otváranie každého súboru.
Detto bod 21. MZ SR na jeseň tohto roku plánuje update elektronického portálu Kategorizácia, ktorého cieľom je zefektívniť rýchlosť servera.
K bodu 23: Práca s portálom je značne spomalená, či už je to naťahovanie žiadostí, resp. podporných súborov.
Detto bod 21, resp. bod 22.
K bodu 24: Vylepšiť systém zadávania ŠUKL kódov (problém pri referencovaní a ATC kódoch).
Mgr. Vargová sa dohodla so zástupcami ADL na zaslaní mailu, v ktorom bližšie špecifikujú problém, keďže nevedeli uviesť konkrétny príklad.
K bodu 25: Vylepšiť spôsob doručovania rozhodnutí.
Neakceptované, postupuje sa podľa platnej legislatívy.
K bodu 26: Sumárne spracovanie a vyhodnocovanie cenových návrhov tak, aby tieto boli zverejnené v jednom celku.
Akceptované. Termín: október 2012.
K bodu 27: Odstrániť duplicitné spracovanie dát manuálne a automaticky.
Neakceptované, nakoľko každá žiadosť je viazaná na držiteľa.
K bodu 28: Nastaviť prehľadné sledovanie všetkých zmien v osobitnej tabuľke.
Neakceptované.
K bodu 29: Potvrdenie o úhrade (skeny) o prevode z účtu o odoslaní platby, ktorý by mohol byť vyriešený ako napr. na ŠUKL.
Neakceptované.
K bodu 30: Vložiť do kategorizačného zoznamu aj ex-faktory cenu (MCV), aby mal účastník konania všetky informácie v jednom súbore.
Neakceptované.
K bodu 31: Zriadiť na MZ SR non-stop konzultačnú službu pre odbornú verejnosť v prípade podávania návrhov k elektronickému portálu.
 

 - Neakceptované. V prípade problému zaslať mail na adresu webmaster-kat@health.gov.sk.

Na záver rokovania zástupcovia ADL poďakovali MZ SR za konštruktívne riešenie daných pripomienok, problémov vyskytujúcich sa v Elektronickom portáli „Kategorizácia“.

Riaditeľ odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky Sekcie farmácie a liekovej politiky MZ SR PharmDr. Pullmann informoval prítomných, že v termíne do 18.7.2011 do 9.00 hod. môžu zaslať na email: rastislav.pullmann@health.gov.sk pripomienky k zákonu č.363/2011 Z.z. a rokovanie ukončil.

Zapísala: Želeňáková
Overil: zástupcovia ADL
Súhlasí: PharmDr. Rastislav Pullmann
riaditeľ OKCLP, v.r.